ulfbirgers.blogg.se

Bildjournalen m fl sommaren-hösten 1967

Publicerad 2017-08-06 20:50:06 i Ola & Janglers 1967 - 2,

 
Bildjournalen nummer 25, som kom ut 20 juni 1967, har en artikel om filmen Ola & Julia med Ola Håkansson och Monica Ekman i huvudrollerna, där Ola är rasande på att de enda bilder som skickats ut till pressen från filmen är nakenbilder, som får det att se ut som en porrfilm, när det är romantik.
 
I Bildjournalen nummer 27 från 5 juli 1967 finns en artikel om maktspelet i popens värld, om det är Ola eller Clabbe som bestämmer i Janglers. Av artikeln framgår att Ola inte var nöjd med de låtar Claes af Geijerstam skrev till gruppen, eftersom de var för "snälla" och Ola inte kunde "komma loss" på scenen. Fast han poängterade att låtarna var artistiska, vackra och personliga. Clabbe å sin sida medgav att han varit egoistisk, som skrev låtar där hans personlighet kom fram och inte Olas.
 
Vi hoppar fram till Bildjournalen nummer 45, som kom 8 november 1967, där Bildjournalen "avslöjar" att Ola Håkansson varit "hemligt" gift sedan 1965 med Yvonne. De förlovade sig 29 augusti 1963 och gifte sig 25 september 1965 i Huddinge prästgård.
 
Den 6 december 1967 kom ett dubbelnummer av Bildjournalen, nummer 49/50, där Ola & Janglers packar julklappar på fyra sidor.
 
Bildjournalens sista nummer 1967, nummer 52, som kom ut 27 december, innehöll en recension av Ola & Janglers LP Underground, som kom sent hösten 1967.
Det fanns flera poptidningar än Bildjournalen på 1960-talet. En av dem var IdolNytt, som i nummer 11 1967 hade en idolbild i fyrfärg på Ola & Janglers och en artikel om att de köpte kläder på Carnaby Street i London, när de var och spelade in låtar i Decca-studion under fem dagar hösten 1967.
I samma nummer stod även en kort artikel om filmen Drra på, där de flesta svenska toppartister medverkade.
Så ett klipp som jag inte minns varifrån det kommer, men bilden är tagen utanför Deccas studio i London hösten 1967, när Ola & Janglers spelade in nio låtar där, varav två skrivits av Claes af Geijerstam och övriga var covers. (Se artikel om LP:n Underground).
I artikeln stod att folk tog fel på Åke Eldsäter och Paul McCartney, när han skulle fotograferas iklädd ny kostym, skjorta och slips samt bar glasögon och hade mustasch. Det blev nästan upplopp...
Det fanns även en tidning som hette Rekord med Sportrevyn, som flirtade med poppubliken genom att publicera bilder på och artiklar om popartister. I nummer 29 1967 finns en färgbild på omslaget insida och en artikel om att "Nu kommer de svenska popfilmerna", där Ola & Julia nämns.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela